CHRISTIAAN† DE† JONG

CV kort

http://www.christiaandejong.com/guitarlessons_online.htm

(Engelse site met online lessen)

http://www.christiaandejong.com/gitaarstukjes.htm

(Eenvoudige stukjes pdf partituren en mp3 opnames)

kontakt  facebook  
 

Gitaarles voor kinderen / beginners.

Wat voor soort gitaar en welke leraar?

Klassieke (Spaanse gitaar), Acoustisch (met stalen snaren) of Electrisch 

Enige adviezen en overdenkingen.

De meeste kinderen / mensen willen gitaar leren spelen, omdat ze het instrument kennen uit de pop / rock wereld. Maar heel weinig beginners (of hun ouders) in Nederland weten iets over de klassieke gitaartraditie of over flamenco.

Als de keuze overduidelijk is en een kind / beginner de rock Ė blues kant op wil is het het meest stimulerend daar dan ook mee te beginnen en direct op een electrische gitaar te beginnen. Ook is het dan het meest logisch te beginnen met rock riffs, blues en eenvoudige akkoorden bij bekende liedjes. Een goede allround gitaarleraar moet hier een leerling een tijd lang op de goede weg kunnen helpen. Een goede techniek (houding/bewegen, vingers, plectrum, etc) en goede studie houding aanleren en stimuleren om te oefenen is heel belangrijk vooral in het begin, een goede leraar is dan ook heel belangrijk en kan de beginner snel in goede richting sturen en vergissingen voorkomen. (aangeleerde en ingebakken fouten zijn vaak moeilijk te corrigeren).

Alvorens de keuze te maken is het  aan te bevelen eens naar opnames te kijken en / of te luisteren van klassieke en flamenco gitaristen als Julian Bream, Ana Vidovic, Duo Dirks und Wirtz, Jeronimo Maya, Paco de Lucia, Vicente Amigo of jazzgitaristen, die op nylonsnaren spelen, zoals Nelson Veras, Ralph Towner of Sylvain Luc.

Om inspiratie op te doen voor de acoustische gitaar en haar traditie  is het goed eens te luisteren naar Andy McKee, Mike Dawes of  Tobias Rauscher.

De klassieke gitaar is vooral geschikt omdat zij een lange traditie heeft en je als gitarist kunt putten uit muziek van de renaissance tot heden. Zij heeft een rond en mooi warm geluid. Voor jonge kinderen is de rijke en warme klank van de klassieke gitaar aan te raden om hun gevoel voor klankkleur te stimuleren en via repertoire door de eeuwen heen een begrip te krijgen van de muziek in haar historische context. Een goede maat is belangrijk; het is aan te bevelen de gitaar met docent erbij aan te schaffen. Verder is het een universeel instrument, waar je ook fingerpicking stijl en blues op kunt spelen en "kampvuurliedjes" op kunt begeleiden. Blues is  een goede voorbereiding op rock, zodat het eventueel daarna overstappen naar electrisch en pop/rock heel goed kan en ook makkelijk is. Andersom is moeilijker, de klassieke gitaar speelt moeilijker aan dan electrisch gitaar.

De electrische gitaar weerhoudt de leerling er niet van om noten te leren lezen, wat altijd een goede manier is om muziek en haar theorie beter te leren begrijpen en een universeel musicus te worden, op wat voor niveau en voor welke muzieksoort dan ook. Ook wordt de electrische gitaar tegenwoordig veel gebruikt bij klassieke hedendaagse muziek.

 meer ideeŽn en links:

https://www.facebook.com/GooienVechtGitaarAcademie

http://twilightguitar.wordpress.com/2013/04/12/why-classical-guitar/

http://www.gitaarprofessor.nl/wat-voor-een-gitaar-moet-ik-kopen