CHRISTIAAN  DE  JONG

 

CV kort

 

 

componist

improvisator

 

pedagoog

pers

 

werken

  opnames CD/MP3  

projekten

  agenda  

kontakt

 

fluitist / gitarist (zie link boven voor componist)

 

Hoewel ik geen genre uitsluit en altijd open sta voor alle vormen van goede muziek, concentreer ik mij het meest op het uitvoeren van hedendaagse gecomponeerde of geïmproviseerde muziek en met name mijn eigen composities of werken, die collega's speciaal voor mij of mijn ensembles schrijven.

Men treft mij vaak aan op zeer diverse podia en in   internationale festivals, gespecialiseerd in muziek , varierend van klassiek, hedendaags, authentiek barok tot jazz, tango, rock, flamenco en experimentele avantgarde.

 

 

Sinds 2000 bespeel ik de Eva Kingma system 1/4 toon fluit, die mij  in staat stelt gemakkelijk microtonale muziek te spelen,voorkomend in zoveel  "etnische" muziek, jazz, flamenco en westerse gecomponeerde muziek.  Ik speelde   traverso in zowel hedendaagse als in barokmuziek.

 

Gitarist

In Nederland ben ik een van de zeer weinige gitaristen, die vooral versterkte klassieke gitaar gebruiken in jazz en hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek.

Als gitarist heb ik een verschillende etappes achter de rug. Ik had in mijn jeugd intensief klassiek gitaarles van Wim Spruijt (Nederlands gitaartrio) en gaf op mijn 19 mijn eerste klassieke gitaar recitals. Daarna heb ik mij meer gestort op mijn compositie- en fluitstudie in Parijs en reisde door Europa als straat artiest en werkte bij theatergezelschappen als musicus. Ik speelde als fluitist met bekende en goede gitaristen als Michael Benedik, Wiek Hijmans en later in Barcelona (vanaf 1994 woonde ik daar) met Javier Olondo en Sadahiro Otani. Ik heb altijd voor deze duos gecomponeerd en  gitaarles gegeven en zodoende de band met het instrument behouden. In 2001 heb ik de electrische gitaar in de hand genomen en heb een succesvolle CD gemaakt, waar ik dubbelde met dwarsfluit en  electrisch gitaar. Ik was solist electrisch gitaar met het blaas orkest van Barcelona (Banda Municipal de Barcelona) en heb als solist veelvuldig  opgetreden in  festivals in Spanje, Italíe, Finland en ook in Nederland. De laatste jaren had ik weer de behoefte aan het warme klassieke gitaargeluid en het klassieke en Spaanse repertoire, alsmede flamenco en ben me gaan toeleggen op de versterkte klassieke gitaar. In 2006 ben ik ook weer terug verhuisd naar Nederland, alwaar ik een gitaarles praktijk heb opgezet. Ik gebruik de versterkte klassieke gitaar met de mogelijkheden van pedalen, niet alleen om luider te spelen in grotere zalen en in ensembles hoorbaar te zijn, maar ook als geluidsconcept. Ik kan zo het klassiek repertoire spelen, flamenco technieken gebruiken en ook effecten toepassen, als delay, octaver, looper, overdrive, etc. Ik speel de laatste tijd ook gitaar in Globus Ensemble met diverse duos (o.a. Duo Provan - De Jong) en veel   intieme solo concerten op alternatieve podia.

Ik heb gecomponeerde en geïmprovisererde muziek gespeeld met  musici als Michael Benedik, Michael Svoboda, Luc Houtkamp, Frances Marie Uitti, Wiek Hijmans, J. Mª Balanyà, Ananda Sukarlan, Robert Dick, Harry Sparnaay , Xu Fengxia, Jorrit Dijkstra, Oene van Geel, Markus Stockhausen, Riccardo Massari Spiritini, Garth Knox, Ere Lievonen, Wolter Wierbos, Wu Wei, Eric Vloeimans, o.a.

Ik heb verschillende ensembles opgericht, zoals Trio Sekwenza, Ensemble Barcelona Nova Musica, Christiaan de Jong Ensemble, Intelligent Sound Ensembe en Globus Ensemble.

 C_de_Jong.jpg (41036 bytes)

Ik was solist electrisch gitaar bij Grupo Circulo (Spanje) en Banda Municipal de Barcelona(Spanje). Ook heb ik jeugdorkesten en de Banda Municipal van Barcelona gedirigeerd.