CHRISTIAAN  DE  JONG

 

fluitist / gitarist

improvisator

 

pedagoog

pers

 

werken

  opnames CD/MP3  

projekten

 agenda  

organisator

kontakt

 

 

componist:

huidige compositie projecten:

"Flamenkavui", een zeer eigen flamenco avantgarde project voor "Ensemble Barcelona Nova Música,    een jazz sonate voor  rietenkwintet Akropolis (USA), stukken voor gitaar, trompet, en  tablas voor uo Prvan- De Jong, een jazz suite voor solo versterkte klassieke gitaar en een gitaartrio voor Gitaar Trio Baldur.

Ik heb onder anderen gecomponeerd voor:

Trio Sekwenza (Verenigde Staten, Cuba, Nederland), Ensemble Barcelona Nova Música,  Duo Daniel Ahlert & Birgit Schwab (gitaar en mandoline, Duitsland), Grupo Circulo (Spanje), Banda Municipal de Barcelona (Catalunya), Duo Cuypers /Lop (sax /electrische gitaar, Nederland, Catalunya), Josetxo Silguero (tenorsaxofoon en tape, Spanje), Duo Matthijs Koene & Stefan Gerritsen (panfluit en gitaar, Nederland), Duo Wiek Hijmans & Anna McMichael (electrische gitaar en viool, Nederland), "Orkest De Volharding" (nederland),   Barcelona Percussió (Catalunya),   Harry Sparnaay (bas clarinet en tape, Nederland), "Insomnio"(improvisatie stuk, Nederland), Marcel Worms(piano + tape), Ruth Lluis (piano + tape), een stuk voor  Sound of Colors (piano, zang, saxofoon,electrisch gitaar), Dúo Levent & De Jong (orgel, electrisch gitaar en basklarinet), "Folklore from Nowhere"(jazz viool, saxen, e-gitaar en drums) voor "Globus Jazz Kwartet", stuk voor Ensemble Areté, Ensemble Rosario (Argentinie).Stuk voor piano, fluit, electrische gitaar  en electrónica voor Ralph van Raat (in opdracht Fonds voor de Scheppende Toonkunst) en Ensemble Sizzle, Trío Arbos, Gert Verrydt.

"Alhoewel ik veel componeer voor mijn eigen klassieke en jazz ensembles of voor mijn solo programmas, schrijf ik  ook en steeds meer  voor anderen, liefst in nauwe samenwerking met de uitvoerders, waaronder internationaal zeer beroemde en  gerespecteerde musici en orkesten  zoals Orkest De Volharding, Harry Sparnaay, Marcel Worms, Banda Municipal de Barcelona, Ralph van Raat, Wiek Hijmans.........maar ook voor conservatorium ensembles en andere minder bekende, maar toch ook heel bekwame liefhebbers van mijn werk.

Ook componeer ik veel voor jeugdensembles. Ik vind het schrijven van relatief eenvoudige maar toch interessante en originele en didactische muziek een leuke en bevredigende uitdaging.

Soms zijn mijn composities meer schemas of structuren, die aanleiding dienen te geven tot improvisaties en in andere gevallen zijn het uitgeschreven stukken , meer in de klassieke traditie. Voor solisten tot symfonie orkest, voor bigband tot jazz  kwartet. Met en zonder gebruik van "exotische" instrumenten en / of (live) electronica. Soms zijn mijn stukken "intelectuele highbrow" en soms meer een simpel lied. Over het algmeen comuniceren ze goed met het publiek, zegt men.

Alle muziek, die ik beluisterd en gespeeld heb heeft natuurlijk zijn invloed op mijn eigen creaties, maar belangrijk is de muziek, die ik in mijn vroege jeugd beluisterde: Pink Floyd, Incredible String Band, Ierse volks muziek, flamenco, barok gespeeld door Frans Brügen, L. Palestrina, G. Machaut, Soft Machine, The Band, Indische klassieke muziek...... Later luisterde ik veel naar de grote klassiekers uit de 20ste eeuw zoals, Stravinsky, Messiaen,  Leo Brouwer (als gitarist zijnde zeer belangrijk voor mij), A. Webern, E. Varese, Arvo Pärt, P. Glass en hedendaagse jazz van Willem Breuker, Anthony Braxton, John Coltrane en aanverwanten en ook bijv. Ralph Towner, Keith Jarrett, Frank Zappa en weer later naar meer ervaren klassieke  Nederlandse colega's zoals Theo Loevendie, Louis Andriessen, Geert van Keulen, Ton de Leeuw, Maarten Altena, etc. Verder hebben natuurlijk ook componisten als Boulez, Crumb, Gubaidulina, Elliott Carter en Donatoni een invloed gehad op mijn manier van componeren.  Mijn muziek is ook voor een groot deel beïnvloed door de schilder kunst, de natuur, literatuur, de politiek en het leven over het algemeen.

Een andere invoed is de informatica: de computer heeft zijn invoed gehad in die zin dat hij mij in staat heeft gesteld electronische "tape" stukken te maken en die te combineren met traditionele klanken en verder heeft hij me in staat gesteld heel snel te kunnen werken en een ongelooflijke wekelijkse productie te bewerkstelligen.

Het feit zelf dwarsfluit en klassiek (en later electriche) gitaar  gestudeerd te hebben heeft natuurlijk ook grote invloed gehad op mijn manier van componeren en visie van klank op zich.  Ook kom ik vaak al improviserend   op iedeeën voor composities en anders om heeft het componeren weer invloed op mijn manier van improviseren.Vaak ook kruisen compositie, uitvoering en improvisatie elkaar en niet zelden ook in combinatie van andere kunstuitingen, zoals, schilderkunst, poezie, video en dans.

In verschillende projecten heb ik muziek en geprojecteerd beeld gecombineerd.

Ik ben  lid van GENECO (Genootschap Nederlandse Componisten)  en ACC (Asociació Catalana de Compositors. Ik woon en werk in Amsterdam en Barcelona.