"Verre Vroege Vreemde Vogels”

Een project van Christiaan de Jong

homage aan Olivier Messiaen

 

"Veel heb ik in het verleden in  de natuur fluit gestudeerd en altijd genoten van duetten met de aanwezige vogels, altijd heb ik van de muziek van Olivier Messiaen gehouden.  Messiaen noteerde het gezang van de vogels, ik neem het op, verzamel archieven en gebruik het geluid van vogels in mijn electronische composities. Naast de liefde voor en inspiratie door de natuur deel ik de oosterse cultuur en muziek als inspiratiebron  met de Franse grootmeester.

 

Het mulimediaproject " Verre vroege vreemde Vogels"., geďnspireerd door de componist Olivier Messiaen (1908 - 1992), vogels en verhalen/sprookjes over vogels. Meer of minder electronisch vervormde en vermomde fragmenten van werken van de componist, verweven met geluid van exotische en minder exotische vogels,  electronica, electrisch gitaar en kwarttoonsfluit, baroktraverso en video animatie en butoh dans.  

Het is een multimedia concert suite van  75 minuten met delen voor fluitsolo, fluit klassiek gitaar en electrisch gitaar met video animaties (beeld en audio). Er komt een evenredige verhouding tussen aandacht voor muziek met en muziek zonder beeld en dans.

Verwezen   wordt naar fragmenten uit bekende sprookjes, gedichten uit de wereldliteratuur en Japanse haikus  over de natuur en vogels in het bijzonder. Naast deze duo presentatie wil ik de mogelijkheid scheppen om het als solo voorstelling aan te bieden om economische en organisatorische redenen.

In sommige stukken ga ik duetten aan met vogels, die ik heb opgenomen en verwerkt   in een mozaiek van geluid met behulp van electronica. In andere momenten worden  vogelgeluiden en geluiden uit hun natuurlijk millieu verwerkt tot een soort orkest, dat de fluitsolo begeleidt. Ook andersom gaat de klassieke gitaar verwerkte solo vogelzang begeleiden. En wildere ritmische momenten van kraaien, snaterende ganzen en specht in combinatie met  electrisch gitaar zorgen voor een contrast met de melodieuze ingetogen momenten. Als hommage aan Olivier Messiaen gebruik ik ook themas, korte geluidsfragmenten  en compositietechnieken van de grote Franse componist verwerken in mijn composities en natuurlijk speel ik de solopartij van zijn compositie “Le Merle Noire” voor fluit en piano.

 

De video beelden zijn ook omwerkingen van realistische beelden uit de natuur in meer of minder abstracte animatiefilms en animaties gebaseerd op schilderijen, van o.a. Leo de Jong. (www.leodejong.nl) De danseres Juju Alushina zorgt in een aantal stukken voor de dans. Juju maakt n.a.v. de muziek, tekst en beelden een choreografie, gebaseerd op de Japanse Butoh traditie.

Er is ook een solo versie mogelijk met alleen muziek, of video en muziek gespeeld door Christiaan de Jong

In aangepaste vorm tevens geschikt voor pedagogische doeleinden met jeugdig publiek en scholen 

 concerten:

3 Oktober 2009, Solo versie in   Art Center Luigi Amati, Bunnik.

 

Christiaan de Jong: concept, productie, kwarttoons  fluit, barok traverso, electrische gitaar,

                                   versterkte klassieke gitaar en compositie van geluid en beeld

Juju Alushna:            butoh choreografie en dans en kostuum ontwerp

 

inlichtingen en boekingen: christiaandejong1@hotmail.com  of 0294 - 410536